Medische Trainings Therapie

Wat is MTT ?

Medische Trainings Therapie (MTT) is een therapievorm die gericht is op functieherstel van het bewegingsapparaat. Het is een specialisatie binnen de fysiotherapie en ontwikkeld in Scandinavië. Hierbij maakt men o.a. gebruik van (fitness-, cardio-) apparatuur en losse gewichten. Hiermee kan zeer specifiek en aandoening-gericht getraind worden. De apparaten zijn hierbij een middel om iets te bereiken en niet een doel op zich.

Het doel van MTT kan bijvoorbeeld zijn om de rug aan te sterken, meer spierkracht en stabiliteit te ontwikkelen. Bijv. na een hernia-operatie. Het is aangetoond dat MTT een duidelijk positief effect heeft op o.a. chronische rugklachten.

Om optimaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven, is het belangrijk dat het lichaam de belasting zonder beperkingen aankan.
De balans tussen belasting (dat wat je doet) en belastbaarheid (dat wat je kan),
moet in evenwicht zijn om klachten te voorkomen.
Is uw belastbaarheid te laag, bijv. door een operatie of een periode van ziekte, dan is MTT een goede therapievorm om aan te sterken en weer in balans te komen.
Het kweekt op deze manier ook uw eigen bewustwordings- en verantwoordelijkheidsgevoel.

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut bestaat uit een inventarisatie van uw klachten.
Er volgt een lichamelijk onderzoek en op basis van alle informatie wordt een behandelplan opgesteld. Deze is persoonlijk en specifiek gericht op uw klachten en wat u wilt bereiken.
Het medische trainingsschema wordt eerst individueel en onder persoonlijke begeleiding uitgevoerd. Later in de therapie kan de training in een groepsbehandeling worden voortgezet.

Fysiotherapie Appingedam begeleidt al geruime tijd Diabetes en COPD groepen.

Een groot voordeel van deze groepstrainingen is het lotgenotencontact. Op deze manier kan men elkaar ondersteunen en stimuleren.

Het trainingsschema zelf bestaat meestal uit oefeningen voor kracht- en uithoudingsvermogen. Hierbij kan men gebruik maken van loopbanden, fietsergometers, cross-trainers, fitness apparatuur, dumbells, etc.
Verder komen er ook oefeningen aan bod, waarbij coördinatie en stabilisatie wordt getraind. Voor een optimaal rendement van het schema is het noodzakelijk om minimaal 2 x in de week te trainen. Dit evt. ondersteund met een HOS (Huis-Oefen-Schema)
Alleen zo kan uw belastbaarheid verhoogd worden en draagt het bij aan uw herstel.

Neem contact op


TELEFONISCH CONTACT

Tel:
0596 – 624736Praktijk

Wethouder Olthoflaan 2
9902 LB AppingedamSocial Media

Recente activiteiten

Voor laatst en meest recente ontwikkeling kunt u ons ook volgen op Sociale Media.Copyright 2017 © Fysiotherapie Appingedam.